Almanya Anayasa Mahkemesi’nden başörtüsü kararı
Almanya Anayasa Mahkemesi (AYM), Berlin eyaletinde derslere devam eden kadın öğretmenlerin başörtüsü takmasının genel olarak yasaklanamayacağına karar verdi.
Başörtüsü nedeniyle devlet okulunda çalışmayan bir kadının açtığı dava 2000 yılında Federal İş Mahkemesi’nde görüldü ve mahkeme başörtüsü yasağının sadece uygulandığına karar verdi. “okuldaki barışa veya devletin tarafsızlığına somut bir tehdit oluşturuyor”olabileceğine karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında örnek bir konuda verdiği karara atıfta bulunan Federal İş Mahkemesi, davacı hanıma 5 bin avronun üzerinde tazminat ödenmesine de karar verdi. Bu karar üzerine Berlin eyalet hükümeti, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi bugün aldığı kararla il yönetiminin itirazını reddetti.
AMAÇ YASASI DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN TARTIŞMALAR
Berlin eyaletinde öğretmenlere başörtüsü yasağı eyaletin “Tarafsızlık Yasası”na dayanıyordu. Bu yasaya göre, devlet okullarında diğer dini sembollere izin verilmemektedir.
Berlin eyaletinde Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti’den oluşan koalisyon hükümeti, aldığı karara göre 2021’deki koalisyon anlaşmasında eyaletin Tarafsızlık Yasası’nda değişiklik yapılabileceğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi. Ancak Berlin’de seçimler 12 Şubat’ta yenileneceği için yeni hükümeti hangi partilerin kuracağı bilinmiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Tarafsızlık Yasası’nda değişiklik yapılması tartışmaları alevlendi. Alman hükümetinin ayrımcılıkla mücadele sorumlusu Ferda Ataman, Berlin eyaletinin maddede acilen gerekli değişiklikleri yapması gerektiğini belirterek, dini sembollerin genel olarak yasaklanmasının Eşit Muamele Maddesindeki ayrımcılık yasağını ihlal ettiğini vurguladı.
Berlin Eyalet Eğitim ve Bilim Kurumu da konunun sağlam bir yasal zemine oturtulması gerektiğini ve bir öğretmenin başörtüsü takıp giyemeyeceğinin artık yerel mahkeme kararlarıyla belirlenemeyeceğini belirtti.
Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin eyaletteki meclis kümesi de yasanın güçlendirilmesine yönelik reformları destekledi, ancak devlet kurumlarında başörtüsü yasağına uyulması ve çocukların dini ve ideolojik etkilere karşı korunması gerektiğini savundu.
Devlet Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duyulduğu ve gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılacağı kaydedildi.
Eyalet parlamentosu tarafından atanan uzmanlar heyeti, geçen yıl Eylül ayında sunduğu raporda, Tarafsızlık Yasası’nın nesnel bir destek olmaksızın başörtülü kadınlara karşı ayrımcılığı teşvik ettiği sonucuna vardı. 2005 yılında yürürlüğe giren Tarafsızlık Kanunu bugüne kadar birçok davaya konu oldu.